Kartoffelsalaten fra First Price har det hele: velkogte kartofler, friskhed, god syre og smagen af sommer. Foto: Kristian Brasen
Kartoffelsalaten fra First Price har det hele: velkogte kartofler, friskhed, god syre og smagen af sommer. Foto: Kristian Brasen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ugens test: De billigste kartoffelsalater er bedst

Kendte mærker ender i bunden i vores test af kartoffelsalat, mens de fire billigste produkter får flest stjerner

Af Maren Urban Swart
mas@sondagsavisen.dkPimp din kartoffelsalat

En færdiglavet kartoffelsalat fra supermarkedet kan tilføjes lidt ekstra friskhed, hvis du selv blander friskhakkede tomater, purløg, rødløg og radiser i.

Sådan skal en god kartoffelsalat være
Kartoffelsalat bruges typisk som tilbehør til fed og salt grillmad. Derfor skal kartoffelsalaten emme af friskhed, den skal smage af løg og purløg, og der må gerne være sennep i. Den skal være cremet uden at være for fed og må ikke være for tynd i konsistensen, og så skal den serveres kold.

 “Kartoffelsalat består af relativt billige råvarer, og det kræver ikke en kokkeuddannelse at lave en perfekt en af slagsen. Så den skal smage af noget, før det kan betale sig at give penge for den,” siger Preben Vestergaard, adjunkt og underviser på Professionshøjskolen Metropol, inden han går i gang med ugens test.

Efter at have tygget og duftet sig igennem de otte kartoffelsalater må Preben Vestergaard og hans kollega Michael René konkludere, at der langtfra er sammenhæng mellem prisen og smagsoplevelsen på de forskellige produkter.


Ingen sommer over Graasten

Selvom kartoffelsalaten fra graasten indeholder løg og purløg, er det ikke smagen af løg, der trænger igennem til dommerne.

“Den er salt og fed og sender ikke tankerne i retning af sommer,” lyder Preben Vestergaards dom.

Michael René har et bud på, hvorfor smagen af grønt udebliver:

“Den er for melet i konsistensen til, at man kan smage purløgene ordentligt, og så mangler den syre.”

Graastens kartoffelsalat inkasserer to stjerner og er med en kilopris på 38,33 kroner testens næstdyreste produkt. Heller ikke testens dyreste produkt, K-Salats kartoffelsalat med cremefraiche, der har en kilopris på 43,12 kroner, får et antal stjerner, der matcher prisen.

“Den lever ikke op til de smagsforventninger, man har til en kartoffelsalat. Den er salt og bitter, og man savner smagen af syre og urter,” siger Preben Vestergaard og giver den tre stjerner.


De billige i top

Anderledes begejstret er Michael René og Preben Vestergaard for Rema 1000's eget mærke, der ligesom Lidls får fem stjerner. Dommerne understreger dog, at smagen af syre i Lidls kartoffelsalat appellerer til, at den bliver serveret til noget fedt og salt.

“Syren er mere gennemtrængende end i de andre. Det er måske en kartoffelsalat, som vil dele folk lidt,” forklarer Michael René.

De to dommere er ikke i tvivl om, at Dagrofas kartoffelsalat fortjener det maksimale antal stjerner.

“Den har originaliteten, den er frisk og cremet og har en fin syre. Den emmer af sommer og mormors kartoffelsalat,” siger Preben Vestergaard om vinderen, der koster under det halve af taberen.


Publiceret: 10. Juni 2017 06:00
Leveret af Lokalavisen
¨

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Odder/Søndagsavisen

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt