Maria Seistrup Hesselberg elsker at fejre sin fødselsdag. Sidste år fyldte hun 40 år og inviterede 60 kvinder til brunch. Hun brugte et år på at planægge dagen. Hun er allerede begyndt at overveje, hvad der skal ske til hendes 50-års fødselsdag. Foto: Kristian Brasen
Maria Seistrup Hesselberg elsker at fejre sin fødselsdag. Sidste år fyldte hun 40 år og inviterede 60 kvinder til brunch. Hun brugte et år på at planægge dagen. Hun er allerede begyndt at overveje, hvad der skal ske til hendes 50-års fødselsdag. Foto: Kristian Brasen

Glæder du dig til et ekstra lys i lagkagen?

Ens fødselsdag giver et pusterum fra janteloven og en mulighed for at sætte sig selv i centrum. Fejringen af den repræsenterer noget unikt i et ritualtfrit samfund, men ikke alle er lige begejstrede for at fylde år

Af Maren Urban Swart
mas@sondagsavisen.dkFakta om fødelsdage

55 procent af mændene og 40 procent af kvinderne går ikke særlig meget op i at have fødselsdag.
6 rocent af danskerne bryder sig ikke om at have fødselsdag. 16 procent af dem bryder sig ikke om det, fordi det minder dem om, hvor ensomme de er.
54 procent af kvinderne og 37% af mændene kan godt lide at have fødselsdag.

Derfor elsker vi at have fødselsdag
Disse begrundelser giver de danskere, som godt kan lide at have fødselsdag:
81 procent: Jeg nyder at have en god grund til at samle venner og familie.
45 procent: Jeg elsker at få gaver.
24 procent: Jeg elsker den opmærksomhed, jeg får.
Kilde: YouGov, 1.003 svar

 

Det sker med sikkerhed en gang hver 365. dag – du fylder år. At have fødselsdag er en begivenhed, som 45 procent af befolkningen godt kan lide, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Og det er især kvinderne, der glædes ved at få et ekstra lys i lagkagen. For mens størstedelen af kvinderne godt kan lide at fylde år, er det ikke noget, som flertallet af mændene går op i.

Anne Dencker Bædkel, sociolog og fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning, er specialist i danskernes hverdagsliv. Hun tror, at en af forklaringerne på denne kønsforskel er, at mænd i det daglige er bedre til at tage imod opmærksomhed og anerkendelse end kvinder.

“De giver highfive på kontoret, når deres fodboldhold har vundet og tager imod anerkendelsen for deres arbejde, mens kvinder måske mere føler sig underlagt janteloven. Men når kvinderne så har fødselsdag, tillader de sig selv at læne sig tilbage og tage imod al den anerkendelse og alle de lykønskninger, de lyster,” forklarer hun.

En af de danskere, der elsker at have fødselsdag, er Maria Seistrup Hesselberg. Sidste år fyldte hun 40 år og inviterede 60 kvinder til damebrunch. Hun brugte et år på at planlægge dagen og opdaterede løbende om forberedelserne på Facebook, så gæsterne også kunne følge med og glæde sig til selve dagen. “Jeg kan godt lide at fejre mig selv og have familie og venner omkring mig. Min kæreste og jeg er ikke gift, og jeg har ikke børn og er ikke centrum i så meget andet, og det var fantastisk at kunne samle alle de skønne kvinder i mit liv. Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har glædet mig så meget til noget som til min 40-års fødselsdag,” fortæller hun.


Hokuspokus, mig i fokus

Spørger man gruppen af fødselsdagsglade kvinder og mænd, hvad der er det bedste ved at fylde år, er det ligesom for Maria Seistrup Hesselberg anledningen til at samle familie og venner.

At det er det sociale, der er i højsædet, ser Klaus Rasborg, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, som et udtryk for, at fødselsdagsentusiasterne på en og samme tid er individualister og fællesskabsorienterede.

“De vil gerne fællesskabet, men de synes også, at det er fedt at være den, der får al opmærksomheden. En del af ens selvrealisering forudsætter netop fællesskabet, hvilket fødselsdage er et eksempel på – man kan jo ikke blive fejret, hvis der ikke er nogen til at fejre en,” forklarer han.

Og så repræsenterer måden, vi fejrer fødselsdagen på, ifølge Anne Dencker Bædkel noget trygt i en verden, hvor alt er stresset og foranderligt. Vi ved, hvad man kan forvente, både som vært og gæst – det er noget med lykønskninger, flag og gaver. Og inviterer man til fødselsdag, er der i modsætning til andre aftaler nærmest garanti for, at folk dukker op.

“Vores kaffedates og biografaftaler med folk er mere løse, end de nogensinde har været, men netop en fødselsdagsinvitation kan man ikke bare aflyse. Det er en forpligtelse som bortset fra juleaften næsten ikke ligner nogen andre på hele året. Begge begivenheder repræsenterer noget usædvanligt i forhold til vores daglige liv, som ellers er ritualfrit,” forklarer hun.

Ud over at der er forskel på de to køns tilgang til at have fødselsdag, er det også tydeligt, at begejstringen daler med alderen. Det kan til dels skyldes bekymringen for, at ens udløbsdato rykker nærmere, men kan også skyldes omverdenens syn på en, når man har fået nogle år på bagen, påpeger Klaus Rasborg.


Unge er i høj kurs

“Vi lever i en meget ungdomsfikseret kultur, som vi bliver ekstremt påvirket af – at være ung er i høj kurs, at være gammel er der ikke status i. Mange føler jo nærmest, at de skal undskylde, når de skal sige, hvor meget de fylder, efter at de er blevet 30 år,” forklarer han.

Anne Dencker Bædkel tror dog, at synet på at blive ældre ændrer sig, og at det samme vil gælde den ældre befolkningsgruppes syn på at fylde år.

»Livsfasen, efter at ens børn flytter hjemmefra, og man går på pension, er i den grad ved at forandre sig, for livet er ikke bare slut, når man bliver gammel. Vi vil se mange 100-årsfødselsdage, og det at gå på pension vil være noget, som folk i endnu højere grad vil se frem til, fordi man får tid til at tage på vandreture og drikke rødvin med vennerne,” forklarer hun.

Og fødselsdage vil med garanti være noget, vi fortsat vil markere.

“Individualisering er en megatrend lige nu og vil fortsætte med at være det. Fordi vi bliver friskere end tidligere, når vi kommer op i årene, vil måden, vi fejrer 50-årsfødselsdag på, blive som nutidens 20- og 30-års drukfester. Fødselsdage vil slet ikke forsvinde – for det er det ultimative udtryk for individets særegenhed,” forklarer hun.

Og det vil helt sikkert også være noget, som Maria Seistrup Hesselberg vil blive ved med at fejre.

“Jeg er allerede begyndt at overveje, hvad der skal ske til min 50-års fødselsdag. Lige nu er planen noget med nogle veninder og en spa,” fortæller hun.


Publiceret: 11. Juni 2017 09:00
Leveret af Lokalavisen
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Odder/Søndagsavisen

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt