Dronningen bør abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik, mener hver tredje dansker. Foto: Scanpix
Dronningen bør abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik, mener hver tredje dansker. Foto: Scanpix
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Danskere til dronningen: Nu kan du godt træde af

Det er ikke utænkeligt, at dronningen allerede i år bruger nytårstalen til at annoncere sin afgang, vurderer royale eksperter

Af Troels Hein Bünger og Simon Reenberg
thb@sondagsavisen.dkNår dronning Margrethe lørdag den 31. december klokken 18 toner frem på landets tv-skærme, er det ikke kun hendes 'Gud bevare Danmark', folk håber på at høre.

Efter sidste års bombe, hvor dronningen brugte talen til at fortælle, at prins Henrik gik på pension, håber hver tredje dansker således, at hun i år tager skridtet videre og bruger anledningen til at overlade tronen til kronprins Frederik.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Her svarer 30 procent, at de håber på en abdicering, mens 42 procent håber, at hun bliver. 27 procent svarer 'ved ikke'.

Og selvom det måske vil være en stor mundfuld for mange, hvis dronningen abdicerer om kort tid, så er det faktisk ikke særlig usandsynligt, forklarer nogle af landets førende kongehuseksperter.

"Jeg vil spidse ekstra meget ører i år. Sidste år introducerede dronningen, at talen nu kan bruges til nyheder. Det har vi ikke set før. Jeg har tidligere udelukket, at hun ville bruge nytårstalen til at abdicere, det vil jeg ikke gøre i år," siger lektor i historie på Københavns Universitet Jes Fabricius Møller.


Kronprinsparret er klar

Samme melding lyder fra kongehusekspert og historiker ved Saxoinstituttet på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

Han mener, at der lige nu er to ting, der peger på, at dronningen vil abdicere inden for en overskuelig fremtid.

"Hun har haft prøvelser på hjemmefronten i form af prins Henriks pensionering, som helt indlysende har reduceret hendes mulighed for at varetage embedet, sådan som hun helst vil. Og så er Frederik og Mary klar til opgaven. De har etableret sig med fire børn, og Mary taler glimrende dansk. Skal Frederik blive konge, mens han stadig er frisk og fyrig, så er det efterhånden nu," siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Han tror dog endnu mere på, at det vil ske til næste år, da det så ikke vil ske på ryggen af Henriks pensionering, og da timingen vil være god op til kronprins Frederiks 50-års fødselsdag 26. maj 2018.

"Dronningen og hoffet har placeret sig i en situation, hvor hun kan gøre det. Kronprinsparret er blevet rykket i front. Men samtidig er dronningen et udpræget pligtmenneske, og hvis hun skal abdicere, skal det være, fordi hun føler, at det er hendes pligt, og ikke som et udtryk for svaghed, eller at hun er blevet presset til det af Henriks pensionering," påpeger han.


Nævner hun Trump?

Nytårstalen har sin oprindelse under Christian den niende, som holdt såkaldte 'skåltaler for fædrelandet' tilbage i 1880'erne.

Traditionelt er talen en status over året, der er gået, og uden egentlige nyheder.

Det blev som bekendt brudt sidste år, og derfor kan det også være i netop nytårstalen, at dronningen kunne finde på at melde sin afgang.

"Nytårstalen er en ny ting i kongehusets historie, men vil være en oplagt lejlighed til at gøre det. Rent praktisk vil hun annoncere en dato for en skiftedag. Hun vil selvfølgelig ikke sige, at hun fra næste morgen ikke længere er dronning,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Skulle dronningen abdicere i nytårstalen, vil det ikke alene være en markant nyskabelse i forhold til talen. Det vil også bryde med den sædvanlige overgang mellem regenterne, der typisk sker ved dødsfald.

"Det er naturligt, hvis man gerne selv vil på pension, at man tænker det samme om dronningen. Men kongehuset er en anderledes institution. Det her job skifter som oftest ved et dødsfald. De seneste 400 år er alle monarkers embedstid afgrænset af dødsfald," siger Jes Fabricius Møller, der først og fremmest forventer, at årets tale bliver i terrorens tegn.

"Hun vil tale om, hvad der er sket ude i verden, og hun nævner begivenheder, som alle kan huske. Det er relativt sikkert, at hun vil nævne terror og nok også naturkatastrofer i generelle vendinger. Man kan også forestille sig, at hun vil samle op på Trump og Brexit, men hun kan ikke udtale kritik af præsidenten."


Publiceret: 31. December 2016 06:00
Leveret af Lokalavisen
¨
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Odder/Søndagsavisen

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!